Er is nog nooit iemand geweest die mij op de vrouw af vroeg: vertel mij, wat is die kunst van nuchter leven nou precies? Wat moet ik dan doen of kunnen? Vraagt niemand dat omdat het eigenlijk wel bekend is? Of omdat het klinkt als een soort retorisch gegeven? Ik vind het op zich niet erg hoor, ik denk namelijk dat de mensen die het willen weten het boek gaan lezen of een cursus gaan doen. Dat is natuurlijk ook de bedoeling.
Maar er is meer dan dat. Het boek en de cursus gaan vooral in op hoe je jezelf kunt motiveren om te gaan stoppen en het geeft je een perspectief om jezelf door de eerste 30 of 100 dagen heen te duwen. Voor de meeste mensen is na 3 maanden alcoholvrij leven de grootste trek van alcohol voorbij. Voor sommigen is de informatie uit het boek en de cursus voldoende om de rest van hun leven blij en alcoholvrij te zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen.
Want na 3 maanden begint het gesodemieter pas echt. Je dacht dat het leven zonder alcohol zijn kalme eigen gangetje zou gaan maar meestal is het verre van dat. Want je relatie is niet meer hoe die was, vrienden vragen wanneer je klaar bent met je alcoholvrije gril en de feestjes die altijd gezellig waren zijn nu ineens stinkend (ja ook letterlijk) vervelend. Wat moet je met al die tijd die over is en het gevoel van verveling of saaiheid?
Iedereen die nuchter is heeft het er over: je bent zo helder, het is zo licht.
Maar soms vraag je je hartgrondig af wat daar in vredesnaam aantrekkelijk aan is.
Daar gaat DKLVNL 2.0* je antwoord op geven. De Kunst van Nuchter Leven is namelijk het radicaal aanvaarden van alles wat zich in en om je aandient en je daarmee leren verhouden. Wanneer je werkelijk kunt blijven bij wat moeilijk, ongemakkelijk, angstig of schaamtevol is, ben je vrij en kun je ontspannen. Wanneer je dit meer en meer beoefent kun je gaan merken dat dit in zichzelf een bijzondere schoonheid heeft en geeft. Schoonheid als in helderheid, klaarheid, waardigheid, nuchterheid én in esthetiek.
Radicale aanvaarding is meer dan tegen jezelf zeggen: ik omarm alles. Het vraagt een actieve betrokkenheid, het is een beoefening, het gaat om diep contact. Hoe je dat dan doet? Dat leren we je o.a. in De Verdieping.
Naast de specifieke oefenvormen die we in deze training doen kun je ook met behulp van beeldende kunst, muziek, poëzie en in de natuur vormen ontdekken die bijdragen aan het alsmaar meer en radicaal jezelf zijn.
Daar ga ik een podcast over maken.
Je vindt de podcast De Kunst van Nuchter Leven op de bekende podcast kanalen en op mijn website. Luister je mee?
Comments