top of page
ons aanbod

DKVNL in de praktijk
ons aanbod

wat is de kunst van nuchter leven?

De Kunst van Nuchter Leven is een eenvoudige manier om te stoppen met drinken en te gaan leven vanuit vrijheid en helderheid. De methode richt zich niet zozeer op een verbetering als wel op een diepgewortelde verandering van de relatie met alcohol.

​​​​​

Voor wie is deze methode geschikt?

iedereen die zijn relatie met alcohol als ‘onvrij’ ervaart mensen met zelf-reflecterend vermogen, vaak mbo of hoger opgeleid In de gezondheidszorg en verslavingszorg worden classificaties gebruikt om alcoholproblematiek aan te geven. Daarbij worden de termen sociaal drinker, bovenmatig (of stevige) drinker, probleemdrinker en alcoholafhankelijkheid gebruikt. Die gaan over de hoeveelheid die je drinkt. De Kunst van Nuchter Leven kijkt niet naar hoeveelheid, maar naar de mate van vrijheid. Bijvoorbeeld: kan een feestje leuk zijn als er geen alcohol is? Kun je ontspannen zonder alcohol? Wat doe je bij verveling of een euforisch gevoel? Afhankelijkheid gaat niet over kwantiteit. Ook als je 2 glazen per dag drinkt kun je daarin onvrijheid ervaren. De methode blijkt bij uitstek te werken voor de High Functioning Alcoholic (HFA) of ‘hoog presterende alcoholist’. Ook voor binge-drinkers (mensen die af en toe maar dan heel erg veel drinken) heeft De Kunst van Nuchter Leven de nodige handvatten om een drastische verandering te bewerkstelligen.

Wat zijn de uitgangspunten, de leidende principes?

Je drinkt niet voor korte of langere tijd. Minderen houdt de psychische onvrijheid in stand. Je hoeft hier nog niet een besluit over te nemen of dat zeker te weten, dat komt in de methode, in de eerste fase, aan bod. Verlangen is je motor Het gaat niet over wat je niet meer wilt, dat weet je wel, het gaat over wat je ten diepste wél zou willen. In onze vroege jeugd stoppen we veel verlangens in de kast omdat ze toen niet vervuld zijn. We hebben het opgegeven diep te verlangen, terwijl dat nu juist je motor is. Als volwassene is het mogelijk de vitaliteit van verlangen zelf toe te laten zonder dat het persé vervuld moet worden. Hier mee in contact zijn geeft oneindig veel vrijheid. Je ervaring in het moment is leidend Alcohol is een middel wat helpt bij het niet hoeven zien of voelen wat zich in je afspeelt. Door dit te leren, en te oefenen met het erkennen en herkennen van je ervaringen, is alcohol niet meer nodig. Je hoeft nergens naar toe en gaat niets uit de weg. Je kunt gaan zien waar je je hebt laten leiden door aannames, overtuigingen en meningen en beelden over de toekomst of uit het verleden. In contact met een ander leer je over jezelf Wanneer je in fysieke nabijheid bent van anderen leer je meer, sneller en intensiever dan dat je dat alleen in je hoofd,- of met een boek kunt doen. We stimuleren het delen van je ervaringen (en die van anderen te horen), het verandert je isolement. Je ervaringen worden makkelijker en beter in jezelf te herkennen omdat je niet alleen mentaal met jezelf bezig bent.​

Hoe is de methode opgebouwd?

De methode doorloopt 5 fasen: voorbereiding – erkennen wat alcohol doet en wat je in je leven wilt besluit – een helder, gefundeerd en ‘smart’ besluit voor de periode dat je niet drinkt actieve verandering – opbouwen en verzamelen van ervaringen van een nuchter leven evaluatie – terugkijken en een nieuw besluit nemen (herhalen van 2 en 3) integratie en groei – besluiten waar en hoe je je verder wilt ontwikkelen Tijdens het werken met de methode, of het nu in een online cursus, training of individuele begeleiding is kun je je steeds afvragen: waar kijk ik eigenlijk naar? We voelen ons vaak overrompeld door emoties of situaties en reageren impulsief. Door te kijken naar de verschillende gebieden in je leven krijg je helderheid over je doen en laten. Die aandachtsgebieden zijn: in jezelf – hoe leer je innerlijk te luisteren, wat is waar, wat stuurt mij, wat bestrijdt mij? in relatie tot anderen – hoe maak ik contact, wat stuurt mijn gedrag, wat wil ik zelf? in je omgeving – hoe verhoud ik me tot de sociale structuren waar ik deel vanuit maak? in de wereld – hoe sta ik in de wereld? Waar wil ik zijn?

Hoe werkt het?

1. voorbereiding Je krijgt theorie en diverse modellen uitgelegd waardoor je op een gestructureerde manier naar jezelf en je gedrag gaat kijken. Deze theorie en modellen geven inzicht in je beweegredenen, je valkuilen en ook je diepe verlangen. Je gaat onderzoeken wat jouw kwaliteiten zijn, hoe je daar tot nu toe mee om bent gegaan en wat de invloed van alcohol op jouw kwaliteiten is. ​ 2. besluit Je neemt een positief besluit om je voor een bepaalde, afgesproken tijd, te focussen en laten leiden door een belangrijke kwaliteit van jou. De consequentie van dat besluit is dat je niet drinkt. Het nemen van het besluit is de belangrijkste en kortste fase. ​ 3. actieve verandering Je drinkt geen alcohol en zult daar aan moeten wennen. Alle gelegenheden (mensen, plaatsen, feestdagen) waarbij je eerder wel dronk zijn nieuw. Je kunt dit gaan zien als een experiment, een avontuur. Je gaat bouwen aan nieuwe ervaringen. Het is nodig om dat met bewustzijn te doen. Hiervoor krijg je opdrachten en tips.  ​ 4. evaluatie Je gaat terugkijken naar je ervaringen van je alcoholvrije periode. Waar was het beter dan eerst, waar was het minder leuk of goed dan toen je wel dronk. Aan de hand van deze ervaringen neem je opnieuw een besluit. ​ 5. integratie en groei Je raakt steeds meer gewend aan niet drinken, net als de mensen in je omgeving. Je vraagt je soms af of je nooit meer zult drinken. Om langdurig alcoholvrij te blijven is het van belang om je toe aandacht te houden bij wie jij in essentie bent. Welke kwaliteiten ga je vorm geven? Hoe ga je zorgen dat je het contact niet verliest met jouw ‘true nature’? Hoe blijf je trouw aan ’jezelf’? Ook in deze fase bieden we ondersteuning in verdiepingsweken of terugkomdagen.

bottom of page